Cum se pregătesc școlile din Edu Networks pentru noul an școlar

Timp de citire: 5 minute

Debutul noului an școlar este de fiecare dată o provocare, iar în 2020 aceasta este cu atât mai mare cu cât trebuie gestionată criza sanitară existentă în întreaga lume. În acest context foarte complicat elevii vor reveni în sălile de clasă, obiectivul tuturor fiind acela de a face școala cât se poate de sigură pentru toată lumea.

Am încercat să aflăm care sunt principalele dificultăți din această perioadă, dar și cum sunt ele depășite. Astfel, am discutat cu mai mulți directori de școli ce fac parte din clusterele Edu Networks, iar ceea ce ne-au spus este foarte interesant.

Toți directorii optează pentru cursurile offline, însă se gândesc la măsuri de de mutare parțială în online dacă va fi necesar acest lucru. Eforturile lor din această perioadă se concentrează pe găsirea unor soluții pentru ca instituțiile pe care le conduc să respecte regulile stabilite la nivel guvernamental.

Am descoperit directori preocupați, care îi implică pe ceilalți profesori în procesul decizional. I-am simțit pe unii poate dezarmați în fața nevoilor tot mai mari. Însă pe toți cei cu care am discutat i-am văzut determinați! Vor ca cei mici să revină în bănci, vor ca aceștia să o facă în siguranță și muncesc enorm de mult pentru a avea totul pregătit până la începutul oficial al anului școlar.

Iată cum se pregătesc directorii noștri:

Varvara Mititean – Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud

”Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, are 540 de elevi împărțiți în 20 de clase. Clasele au efective cuprinse între 22 și 32 de elevi. Deocamdată suntem în zona verde, dar, împreună cu profesorii, am analizat fiecare scenariu și am luat în calcul toate posibilitățile. Am dori să aducem toți elevii la școală și facem eforturi în acest sens, încercând să identificăm surse de finanțare pentru ecrane de protecție din plexiglas, pentru dispozitive electronice, dacă va trebui să trecem la predarea online, și pentru instalarea unei platforme educaționale personalizate. Ne mândrim cu faptul că facem parte din Edu Networks, un real suport pentru noi de la debutul pandemiei. Am avut oportunitatea de a participa la webinarii și cursuri gratuite, am beneficiat de consiliere, ceea ce ne-a ajutat pe toți să depășim dificultățile întâmpinate de-a lungul unei perioade de confuzie. Am beneficiat de expertiza gratuită a unor specialiști care ne sprijină în continuare să ne construim o viziune pentru viitor și care ne-au facilitat conturarea unui plan de acțiune anual pe care îl vom implementa de la începutul lunii septembrie. Astfel, profesorii și elevii de la liceul nostru se vor perfecționa în învățarea online și utilizarea de noi resurse educaționale.”

Daniel Ianoși – Liceul  Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, județul Hunedoara 

”Pentru pregătirea noului an școlar parcurgem anumiți pași. Ne asigurăm ca în toate clădirile unității și în toate sălile să avem internet wireless; în fiecare sală de clasă asigurăm un desktop cu cameră web sau un laptop, astfel ca lecțiile să poată fi transmise online; ținem legătura cu părinții elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a în special pentru a armoniza felul în care văd ei începerea școlii cu posibilitățile noastre; identificăm resurse necesare începerii acestui an școlar, altfel față de alții: măști, dezinfectanți, separatoare pentru bănci. De săptămâna viitoare lucrăm la încadrare. Trebuie să asigurăm prezența la clase, indiferent de modul în care se va desfășura procesul, a unor cadre didactice pregătite. Încadrarea este aprobată din februarie, dar sunt modificări date de cazuri speciale. Încercăm să facem față reglementărilor târzii și neclare.”

Daniela Mărian – Școala Gimnazială Zemeș din Bacău

”Covid-19, dincolo de faimoasa bibliografie pentru concursul de director, rămâne cel mai puternic test pe care îl poate da în aceste zile un director de școală. Un director care, după 11 martie, s-a simțit abandonat și neputincios… Până atunci era (sau nu) cel mai tare director, mâna de fier care părea că le știe pe toate! Și a urmat aventura (pentru mine) organizării, câți dintre noi știu ce și cum cu online-ul și pot face voluntariat pentru colegii lor, cum fac să țin ridicat moralul colegilor, cum îi ajut pe elevii mei care nu au tablete, telefoane, net… Aveam nevoie de ajutor și l-am primit de la coordonatorii de cluster. Am vorbit cu ei ore, m-au stabilizat și am început să găsesc soluții. În primul rând, mi-am făcut o listă de nevoi și acum știu că prioritatea zero este formarea profesorilor și stabilirea unei strategii comune care să ne găsească pregătiți pentru toate scenariile. În paralel, caut mobilier modular, dispensere, patuțuri pentru cămin, camere web, donații de calculatoare, laptop-uri, fac dezinfecție. Și mai fac ceva, nu mai aștept nu știu ce ordonanță, nu mai plâng. Trag aer în piept. Cele două săptămâni de pregătire la clasa a VIII-a mi-au demonstrat că ne descurcăm (prezența a fost de 90%). Edu Networks a demonstrat că nu suntem singuri. Doresc succes, curaj și putere tuturor colegilor mei!”

Nelia Tăbăcaru, Școala Gimnazială din Ardeoani, județul Bacau

”Având în vedere „Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele trei scenarii”, Școala Gimnazială Numărul 1 Ardeoani va începe anul școlar 2020-2021 cu învățământ față în față. Suntem o școală mică și suntem conștienți că periculosul virus ne poate încurca socotelile în orice moment.  Am gândit și regândit treburile astfel încât să desfășurăm procesul instructiv-educativ în condiții de siguranță pentru toți beneficiarii de educație ai micii comunități din Ardeoani. Facem tot ce e posibil pentru a asigura egalitatea de șanse a fiecărui copil al școlii noastre, mai ales că, în momentul de față, mai mult de jumătate dintre ei nu au tehnologie și internet acasă. Am așteptat tabletele promise de minister, am trimis spre selecție diferite proiecte de digitalizare a școlii (unul a fost aprobat), ne-am plâns de această situație oricând am avut ocazia, dar lucrurile au rămas neschimbate. Suntem un colectiv de cadre didactice preocupate de perfecționarea continuă, dornice de implicare și de schimbare, dar, cât timp copiii noștri nu au tehnologie și internet acasă, vorbele sunt de prisos. Ne dorim să descoperim împreună linii de finanțare prin care să câștigăm proiecte de digitalizare a școlii și, implicit, de dotare a fiecărui copil cu tehnologie modernă, astfel încât să le asigurăm conectarea cu educația din școală.”

Anca Crăciun – Școala Gimnazială ”Miron Costin” din Bacău

”La Școala Miron Costin, pregătirea pentru noul an școlar înseamnă: disponibilizarea și depozitarea mobilierului excedentar din sălile de clasă pentru a crea condiții de distanțare socială; întocmirea unui necesar în ceea ce privește nevoia de măști și material sanitar pentru primul semestru și informarea autorității locale în vederea achiziționării și pregătirii stocurilor; igienizarea sălilor de clasă, a grupurilor sanitare și a blocului alimentar; marcarea circuitelor de deplasare în școală, astfel încât să se permită distanțarea socială; actualizarea materialelor informative vizuale ce vor fi postate în locuri vizibile pentru elevi și cadre didactice; analiza de nevoi și identificarea surselor financiare în vederea instalării unui sistem performant de camere audio-video în sălile de clasă care să permită transmiterea online a lecțiilor în condiții de calitate; în lipsa prevederilor legale oficiale, care să permită actualizarea procedurilor specifice acestui context, catedrele de profesori lucrează pe grupuri de lucru la unele reglementări proprii, care vor fi integrate în procedurile operaționale de la nivelul unității; contractarea serviciilor de deratizare, dezinfecție, dezinsecție; întâlniri online cu elevii și profesorii începând din această săptămână în vederea familiarizării cu platforma Microsoft Office Teams, ce va fi folosită în activitatea de învățare la nivelul întregii unități.”

Toate articolele

Noutăți

Înscrie-te la newsletter

Fii la curent cu informații din educație și următoarele evenimente EDU Networks.