Începutul școlii… ”altfel”

Timp de citire: 3 minute

Noul an școlar, care a început în urmă cu două săptămâni, a fost descris de mai toată lumea ca fiind altfel. Nu mai bun sau mai rău, ci pur și simplu altfel. Este un an în care școala se va desfășura, cel mai probabil, în aceleași condiții de distanțare fizică și de respectare strictă a regulilor de protecție sanitară suplimentare.

Am încercat să aflăm de la directorii școlilor din programul Edu Networks cum au decurs pregătirile și ce s-a întâmplat concret atunci când elevii au revenit în clase.

Nu mică ne-a fost mirarea atunci când am constatat că lucrurile s-au desfășurat cam la fel, indiferent de dimensiunile școlii sau de locul în care aceasta se află. Am avut o perioadă de pregătire a tuturor celor necesare pentru reluarea cursurilor fizice, am avut momentul revederii după această pauză foarte lungă și am avut perioada de adaptare la noua realitate.

”Încă din luna august au avut loc discuții cu elevii, cu profesorii și cu părinții despre măsurile de protecție. S-au amenajat două săli în aer liber, terenul de sport a fost delimitat pentru organizarea pauzelor, evitându-se crearea grupurilor de elevi din clase diferite. În interiorul fiecărei clase, s-a realizat un traseu de intrare/ieșire, sălile fiind amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică între elevi”, ne-a spus doamna Loredana Olteanu, de la Școala Gimnazială din Comuna Cislău, județul Buzău.

În Dâmbovița, la Școala Gimnazială Nr. 4 ”Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa, au fost cam aceleași provocări. În săptămânile premergătoare primei zi de școală s-a lucrat intens la amenajare, iar pe 14 septembrie a fost ziua testului cel mare.

”Pe echipe de lucru mai mari sau mai mici, profesorii școlii au redefinit spațiul școlar, au regândit evaluarea inițială și ce înseamnă pentru Școala Elena Donici Cantacuzino o lecție bună în model clasic sau hibrid, au testat și ales echipamente ce asigură transmisiunea lecțiilor elevilor din grupa de online. Ne-am întâlnit cu toți elevii și părinții școlii pentru a cunoaște școala nouă, prin zoom, mai intâi prin cuvinte (așteptări și temeri, roluri si responsabilități, alegeri), apoi prin imagini și emoții. Am lăsat surpriza cea mare pentru 14 septembrie: 630 de elevi, 2 schimburi, 5 cohorte, 60 de profesori, transmisiuni live din sălile de clasă, scenariu galben,  parada uniformelor, testare inițială pentru bobocei”, a povestit directorul Claudia Ionescu.

Îmbucurător este faptul că toate aceste eforturi au dat roade, iar în ziua cea mare cei mici s-au putut întoarce la școală în condiții de siguranță. Și mai mult decât atât, au demonstrat că se pot adapta și că pot respecta noile reguli.

”Ne-am redescoperit, ne-am bucurat că suntem din nou împreună! Deși cu măști, zâmbetul li se citea în priviri copiilor noștri. Erau și sunt bucuroși în școala lor. Încă din primele zile ne-au învățat cum să avem încredere în ei, au demonstrat că sunt responsabili și ne-au spus dorințele strânse în suflete de mult timp: aproape nimic nu e imposibil pentru ei”, este mesajul emoționant al Lidiei Tăbăcaru, de la școala din Viperești, județul Buzău.

Dacă începerea noului an școlar în această nouă realitate, în care cei mari și cei mici deopotrivă trebuie să respecte noi reguli, a fost un test, putem spune că el a fost trecut cu brio. Sigur, nu a fost totul perfect pentru că întotdeauna e loc de mai bine. Cu toate acestea, elevii au revenit în clase, orele fizice se desfășoară concomitent cu cele online și toată lumea începe să conștientizeze tot mai mult că este nevoie de efortul tuturor pentru a depăși sănătoși și educați această perioadă atipică.

”Așa am trecut și eu testul, ca director, căci părinții, profesorii și copiii școlii zâmbeau. Nu-și puteau masca bucuria revederii sau emoția începutului… Am plecat acasă mulțumită, liniștită, gândind că educația este cea mai frumoasă călătorie, indiferent de vreme sau de vremuri…

O încheiere cum nu se poate mai potrivită a Claudiei Ionescu. Iar dacă această perioadă ne va aduce ceva, atunci cu siguranță vorbim despre creșterea nivelului de conștientizare a nevoilor pe care le are educația din România.

Toate articolele

Noutăți

Înscrie-te la newsletter

Fii la curent cu informații din educație și următoarele evenimente EDU Networks.