Partener Edu Networks | Teach for Romania: ”Investiția în educație este mai mult decât necesară”

Timp de citire: 2 minute

Continuăm seria discuțiilor cu organizațiile partenere în programul Edu Networks, iar în acest material vom vorbi cu și despre Teach for Romania.

Am aflat cum au decis cei de la Teach for Romania să se alăture acestui proiect, ce fac concret în școli, dar și care sunt perspectivele pentru viitor.

Cum ați decis să vă implicați în proiectul Edu Networks?

Dorința de a ne implica în proiectul Edu Networks a venit în contextul strategiei organizației Teach for Romania pentru următorii 5 ani. Ne dorim să împuternicim mai mult comunitatea de alumni în zona de formare a profesorilor și să dăm mai departe din  know-how-ul acumulat în cei 6 ani de existență. A contat și experiența pe care am avut-o în proiecte precum Prof21, unde am lucrat cu alte organizații în aceleași școli, ne-am pus resursele la un loc pentru a avea un impact comun și coerent. Avem deschiderea și dorința de a lucra împreună cu partenerii din rețea pentru a forma profesori lideri în comunitățile din mediile vulnerabile, credem că numai împreună cu alți actori putem inova educația din România.

Ce fel de intervenții are Teach for Romania în clusterele Edu Networks?

Momentan, avem profesori și alumni ai programului Teach for Romania în 6 școli din rețeaua Edu Networks, sperăm ca acest număr să crească, și plănuim ca, din anul școlar următor, alumnii să faciliteze modulul de fomare Teaching as Leadership în rândul cancelariilor din rețea. În felul acesta contribuim, alături de partenerii din rețea, la creșterea competențelor de leadership ale profesorilor și susținerea de comunități de practică și învățare din fiecare școală.

Care sunt concluziile după primele intervenții?

Credem că în școlile din rețea, unde sunt profesori și alumni ai programului nostru, se întâmplă mai multă învățare, comunicare și colaborare cu actori externi la momentul actual, față de perioada anterioară înscrierii școlii în proiect. De asemenea, școlile fiind expuse la modele și/sau perspective noi, diferite, la parteneri diverși, pot avea procese de reflecție, autoanaliză mai puternice și sunt încurajate să îmbunătățească anumite procese.

Credeți că Edu Networks va reuși să contribuie semnificativ la îmbunătățirea educației din România?

Investiția în educație este mai mult decât necesară, iar inițiativele care vin să contribuie la creșterea calității și echității merită încurajate. Edu Networks aduce resurse în educație și expune școlile la dezvoltare profesională continuă, un aspect fără de care nu putem avansa ca sistem educațional. În plus, situația actuală ne demonstrează că este nevoie de mai multă implicare comună, colaborare la nivel de societate civilă pentru a învăța unii de la ceilalți și pentru a putea produce inovații inclusiv pentru învățare digitală în sistemul public.           

Toate articolele

Noutăți

Înscrie-te la newsletter

Fii la curent cu informații din educație și următoarele evenimente EDU Networks.