ABSOLVENŢII 2020 – click pe condei

Timp de citire: 5 minute

”Condeiul îmi aleargă pe hârtie / Ca o corabie cu vânt din pupa” (autor necunoscut)

Condeiul… S-ar putea ca cei mai tineri dintre cititori să deschidă dicționarul… mă rog… să acceseze pagina de internet din care să afle ce este un condei – pentru că el, condeiul, este concurat de tastatură. Și ce concurență! Demn, înțelept și împăcat, bătrânul condei se așază liniștit în călimară (Oops! Călimară!), făcând loc năvalnicei tastaturi! E mai tânără, e mai sprintenă și pare că se orientează foarte repede! Poate să apeleze la multe… legături! Iar legăturile îi aduc noi cunoștințe! Ehm… el a cam obosit, dar are nepoți vrednici! Stilourile și pixurile vor continua să scrie, măcar și pentru motivul că există examene!

Iar pentru examene este nevoie de pregătire serioasă!

Așa au hotărât și 60 dintre cei 61 de elevi ai școlii noastre, care au decis, împreună cu părinții lor, să participe la toate orele de pregătire organizate de luni până vineri, timp de două săptămâni, în școală. În fiecare dintre cele 8 zile de pregătire, 4 echipe de câte 15-16 persoane bine instruite (cadre didactice și personal nedidactic), având sarcini și puncte de lucru bine stabilite, i-au sprijinit pe cei 3 profesori de limba română și pe cei 2 profesori de matematică să-și desfășoare în siguranță orele de pregătire.

Copiii au venit cu drag la școală, respectând cu conștiinciozitate toate normele de igienă și de distanțare socială  – iar noi, profesorii, am fost mai mult decât bucuroși de reîntâlnire! Se simțea nevoia unor ore de pregătire față în față, cu toate că atât elevii, cât și profesorii au fost permanent prezenți online. Aveau nevoie să comunice live, să lămurească diverse aspecte punctuale, le era dor până și de tablă și de cretă!

Le era dor să vorbească între ei, iar în scurtele pauze decalate i-am surprins discutând în curte, în cercuri largi, purtând măști și distrându-se pe seama noului mod de a saluta. Sarcina de supraveghere a echipei de colegi special organizați în aceste două săptămâni a fost foarte simplă, pentru că am fost foarte plăcut surprinși de faptul că elevii chiar deveniseră extrem de responsabili în privința protecției personale și implicit a respectării regulilor! Erau atât de bucuroși că sunt la școală, încât au interiorizat foarte repede noile reguli, care au devenit „floare la ureche” – după cum s-a exprimat un elev!

În aceste condiții, nici nu s-a pus problema ca zilele de examen să aducă emoții din acest punct de vedere! Din proprie inițiativă, copiii au intrat în curtea școlii pe rând, fără să se înghesuie, respectând însemnele de pe asfalt, s-au oprit civilizați la punctul în care doamna asistent medical le-a luat temperatura și unde un coleg desemnat a completat tabelul corespunzător. După aceea, s-au îndreptat către mesele echipate „cu de toate” și unde alți colegi au monitorizat prezența, au urcat scările către etajul I, unde alți colegi au avut grijă de bagajele tuturor și care i-au dirijat către etajul II, pe traseul marcat cu săgeți galbene, lipite direct pe gresia de pe scări și coridoare.

Listele afișate afară, „oglinzile claselor” lipite pe uși, scurtele îndrumări ale colegilor de pe coridoare și etichetele cu propriile nume lipite pe bănci au făcut ca fluxul elevilor să fie foarte logic și fluent. Da, le-am permis elevilor să intre în săli cu sticlele cu apă, deși am fost încă o dată surprinși să constatăm că unii dintre ei le dezlipiseră deja etichetele!

Examenul a început, iar provocarea cea mai mare pentru toți (atât pentru elevi, cât și pentru profesori) a fost purtarea măștii, fără întrerupere. Cred că, deși în condiții de stres provocat de emoțiile inerente, firești, ale examenului, copiii au făcut față cu succes! Mărturie stă procentul mediilor peste 5, care a fost, anul acesta, de 90.16.

Având în vedere că în 2019 a fost de 91.3, iar în 2018 a fost de 90, că la limba română a fost o notă de 10 (Bravo, Bianca Ciobanu!), iar șefa de promoție, Ana Albulescu, a reușit o minunată dublă (10 la română și 10 la matematică – Felicitări din tot sufletul, Ana! Ai confirmat!) și că niciun elev nu a avut note sub 5 la limba română – atunci tragem linie și concluzionăm că importantă este motivația, că important este lucrul în echipă, că ambiția are un rol bine determinat, că perseverența cântărește mult în economia succesului și că „Dacă vrei, poți!”

Nu pot încheia această cronică a pregătirii pentru examen și a examenului de Evaluare Națională în sine fără a vă împărtăși un moment emoționant, o surpriză pe care noi, echipa de profesori, am reușit să le-o facem copiilor noștri – ah… ADOLESCENŢILOR care au absolvit clasa a VIII-a!

Ne-am pregătit intens toată săptămâna, am venit cu idei creative, am pus mâna (și mână de la mână!), nu am uitat de mască și iată ce am reușit!

Afară, în curtea școlii, căreia ne-am străduit să-i dăm un aer sărbătoresc, respectând totodată normele de distanțare, am organizat o festivitate de absolvire! Am decorat ferestrele colorate ale școlii cu baloane, am așezat scaune la distanța legală, le-am adăugat câte un balon, am scos plante afară, am adus o masă (desigur, colorată!), pe care am așezat cu mândrie cărțile de premii, diplomele și tradiționalele coronițe, alături de cheia succesului și de… un clopoțel!

Ne-am gândit și la fotografii, așa că am pregătit o ramă uriașă, pe care am împodobit-o cu flori migălite de mâinile noastre și am confecționat două aripi albe, mari, prinse pe un panou, însoțite de mesajul: „VISELE zboară doar dacă le dai ARIPI. NOI v-am dat aripi. VOI deschideți-le și bucurați-vă de zbor!”. Am construit un podium și i-am dat un aer de sărbătoare, ne-am pus și noi cămăși albe și câte o eșarfă verde, ne-am ocupat locurile pe scaune și… ne-am așteptat absolvenții care au îmbrăcat pentru ultima oară uniforma școlii!

Dragii de ei… Au fost extrem de emoționați! Iar noi îi priveam și simțeam că am făcut o treabă bună! Că ne-am făcut treaba! Părinții ne-au mulțumit că le-am oferit această ocazie, că „nu am uitat de ei” și că am contribuit la devenirea lor, ca oameni responsabili!

…și uite-așa am mai întors o filă! O filă din viața noastră de dascăli, o filă din viața lor de elevi, o filă de… istorie trăită cu bucurie, dar demn și responsabil! Să facem bilanțul, să luăm o pauză binemeritată, să ne încărcăm bateriile și… să ne pregătim să deschidem un nou capitol! Capitolul nu este încă scris! Vă invit să-l scriem împreună! (Hm… Oare unde am pus condeiul?)

Aurora Zamfir

Director Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa, Dâmboviţa

Toate articolele

Noutăți

Înscrie-te la newsletter

Fii la curent cu informații din educație și următoarele evenimente EDU Networks.